Nieuws: Sanitaire herstellingen huurwoning

Wie draagt de kosten bij sanitaire herstellingen in een huurwoning? Als huurder of verhuurder is het wel eens onduidelijk wie verantwoordelijk is voor welke herstellingen en onderhoudskosten aan de huurwoning. Ook als het gaat om sanitaire voorzieningen zoals het toilet, het bad of de douche.

Goede afspraken maken goede vrienden. Dit geldt in tal van situaties, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. En zeker ook tussen huurders en verhuurders. De kleinste onduidelijkheid kan namelijk heel wat vragen, frustraties en in het slechtste geval geschillen met zich meebrengen.

De basis van deze duidelijke afspraken? Een uitgebreide plaatsbeschrijving waarbij beide partijen aanwezig zijn en de staat van de woning gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Het resultaat is een ondertekend akkoord. Je kan zelfs afspreken om zo’n plaatsbeschrijving door een onafhankelijke derde partij te laten uitvoeren om extra zekerheid in te bouwen.

Hoe zit het met de kosten die puur gelinkt zijn aan sanitaire herstellingen in een huurwoning?

  • De verhuurder staat in voor herstellingen aan sanitaire installaties die het gevolg zijn van slijtage, ouderdom of overmacht. Denk in dat laatste geval aan stormschade of een aardbeving. Bijgevolg zorgt de verhuurder er ook voor dat het financiële plaatje afgehandeld wordt, al dan niet via de verzekering.
  • De huurder dekt op zijn beurt de kosten van herstellingen aan het sanitair ten gevolge van dagelijks gebruik. Voorbeelden hiervan zijn een lekkende kraan, het kitten van de voegen rondom de douchecabine, een verstopte afvoer vrijmaken,… Daarnaast is de huurder ook verantwoordelijk bij zelf aangebrachte schade, zoals bij het forceren van een kraan, het negeren van verstopte toiletleidingen met alle gevolgen van dien,…

Met andere woorden: als huurder zal je dus nooit een volledig nieuwe badkamer moeten plaatsen en betalen, tenzij jouw nalatigheid of een spijtig ongeluk ervoor gezorgd heeft dat de ruimte onder water is komen te staan en tot onomkeerbare schade heeft geleid.

Ook het huurcontract is een belangrijke bron van informatie voor huurder en verhuurder. Het is dus belangrijk dat beide partijen hun handtekening onder een document zetten dat ze beiden voor de volle 100% begrijpen en goedkeuren. Werk dus in samenspraak zoveel mogelijk dubbelzinnigheden uit de weg.

Natuurlijk wil een verhuurder dat zijn huurder heel goed zorg draagt voor zijn eigendom. Omgekeerd hoopt de huurder op een begripvolle en behulpzame verhuurder in geval van vragen of problemen. Duidelijke afspraken zijn hierin cruciaal, net als een goede communicatie tussen beide partijen van zodra het huurcontract ondertekend is.

Gebeurt dat niet, kan dit ook financieel onaangename gevolgen met zich meebrengen. Je wilt het als huurder bijvoorbeeld niet aan de hand hebben dat je een klein defect verzwijgt en er nadien heel grote kosten jouw richting uitkomen door nalatigheid.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte of informatie door onderstaand contactformulier in te vullen en te verzenden. Of bel naar gsm 0476 45 20 43; u kunt ook een WhatsApp-bericht sturen of een sms.


    EPC
    Asbestkeuring
    Elektriciteitskeuring
    Keuring stookolietank
    Plaatsbeschrijving
    Andere